Sådan håndterer du flytning og bopælsændringer
"§ 18. En forælder, der vil ændre sin eller barnets bopæl til et andet sted her i landet eller i udlandet, skal underrette den anden forælder herom senest 6 uger før flytningen."
Forældreansvarsloven
Som mor med barnets bopæl har du visse rettigheder og forpligtelser, når det kommer til flytning og bopælsændringer. Ifølge Forældreansvarsloven skal du principielt varsle den anden forælder senest seks uger før flytningen. Denne artikel giver dig indsigt i reglerne og praktiske råd omkring flytning og bopælsændringer.
Hvis du gerne vil flytte, kan du trygt gøre dette - uanset om du varsler flytningen eller ej. Når du flytter, kan du anvende flytningen som argument for at nedsætte samværet. Barnet vil nemlig blive udsat for en række belastninger i forbindelse med en flytning, og det er et forhold der taler for, at samværet nedbringes - også selvom det er dig selv som har foranlediget ændringer, det skeler systemet nemlig ikke til.
Ifølge Forældreansvarsloven skal du varsle den anden forælder mindst seks uger før en planlagt flytning. Formålet med denne regel er at give den anden forælder tid til at tilpasse sig ændringerne, anlægge eventuelle søgsmål og sikre, at flytningen er i barnets bedste interesse.
Selvom Forældreansvarsloven foreskriver en seks ugers varslingsfrist, er der i praksis ingen konsekvenser ved at undlade at overholde denne. Det ses hverken i praksis under sagsforløb, eller i domsafsigelser, at manglende flyttevarsel har haft nogen konsekvenser for en forælder.
En årsag til at undlade at varsle sin flytning kan være, at faren i så fald ikke kan nå at anlægge f.eks. en bopælssag eller lignende igennem familieretshuset, for at hindre flytningen, før flytningen allerede er effektueret og situationen nu er en ny fordi barnet er flyttet ind på den nye adresse. I så fald fungerer systemet således, at man vil tage udgangspunkt i den nye bopæl, og ikke den gamle bopæl.