Korczak oplægget

(Efter “Janusz Korczak”, 1878-1942, som var polsk læge med fokus på børns rettigheder.)

Forord

Dette oplæg er udarbejdet for at forbedre forholdene for de mange børn og forældre, der i dag kæmper en uretfærdig kamp i familieretssystemet – hvor alle taber.

Oplægget er tilvirket for at forbedre familieretssystemet, uden hensyntagen til politiske fløje, køn eller for at tilfredsstille andre favoriseringer.

Oplægget af udarbejdet med afsæt i en bredt indsamlet praktisk erfaring, samt fra lovtekster og vejledninger, og disses praktiske udmøntning.

I dag nedsættes forældres og børns livstrivsel som følge af skilsmisser, på en facon der udsætter dem for en række psykiske følgeskader.

Samfundsmæssigt er det enormt bekosteligt, dels at behandle sagerne initielt, men særligt også efterfølgende at skulle kompensere for de følgevirkninger som familieretssystemet påfører familierne, f.eks. PTSD, angst, mistrivsel på arbejdspladser, førtidspensioner og den økonomisk tunge bureaukratiske byrde der knytter sig til sagsbehandlingen på alle områderne.

Nuværende konsekvenser

Forældre som mister kontakten til sine børn, er væsentlig mere udsat for: Generelt ringere livsvilkår, selvmord, skam, dysfunktionalitet, uarbejdsdygtighed, isolation, familiedrab/-tragedier og forskelligartede psykiske sygdomme.

Børn som mister kontakten til sine forældre, er væsentligt mere udsat for: Generelt ringere livsvilkår, selvskadende adfærd, selvmord, lavt selvværd, psykisk sårbarhed, stress, angst, depression, søvnbesvær, ensomhed, isolation, dårlig tilknytning til omsorgspersoner, sorgproblematikker, indlæggelser i psykiatrien, manglende uddannelse, ustabil tilknytning til arbejdsmarkedet, udvikling af misbrug, social tilbagetrækning, højere selvmordsrate, højere kriminalitetsrate og hjemløshed.

Rettigheder og ændringer

Der gives hermed afkald på ophavsretten til oplægget, og oplægget må derfor frit kopieres – helt eller delvist.

Der gives samtidig afkald på retten til kildereference, og oplægget kan derfor anvendes uden reference til hjemmesiden.

Oplægget vil være under løbende forbedring, og derfor løbende blive opdateret og ændret.

Kapitel 1 – Formål, principper & definitioner

Formål

Grundprincipper

Definitioner


Kapitel 2 – Transparens, uvildighed og ligestilling

Offentliggørelse

Følgende tiltag iværksættes for at styrke borgernes tillid til familieretssystemet:

Familieretssystemet skal aktivt modvirke stigmatisering og udskamning af forældre som har mistet forældremyndighed og/eller samvær med deres barn. Familieretssystemet skal aktivt orientere de myndigheder forælderen er omgivet af, hvis tabet af forældremyndighed og/eller samvær, er sket fortrinsvis på den anden forælders foranledning, og uden at der foreligger særlige belastende grunde, så som vold og misbrug. Dette for at styrke retssikkerheden og trivslen hos den forælder som har lidt tabet, og som i udgangspunktet må antages at være en velfungerende og ressourcestærk forælder for barnet da mange forældremyndighedssager tabes alene på baggrund af konflikt som kan initieres og fastholdes af den ene part.

Tilsyn & evaluering


Kapitel 3 – Standardisering og forbedret sagsbehandling

Grundigere afdækning af "barnets tarv"

I alle afgørelser der vedrører barnet, skal der fremover udfærdiges 3 dokumenter til belysning af om afgørelsen er i "barnets tarv":

Hver dokument skal indeholde:

Dokumentation af forældre-integritet

For at understøtte skiftende sagsbehandleres mulighed for hurtigere at kunne danne sig et overblik, skal der til hver sag, udarbejdes et "forældre-integritets dokument".

I dokumentet anføres det, hvis en forælder påviseligt fremsætter urigtige oplysninger, eller modvirker et samarbejde med enten Familieretshuset, anden myndighed eller den anden forælder. Modarbejdelse registreres både hvis det er aktivt og passivt. ("Passivt" ved f.eks. ikke at reagere på henvendelser, nægte at efterkomme anvisninger, nægte at fremmøde etc.)

Forældrene opfordres til at gøre opmærksom på uhensigtsmæssig adfærd fra den anden part, som bør registreres, da det letter sagsbehandlernes arbejdsbyrde som i disse tilfælde afgrænses til verifikation af de fremsendte oplysninger.

Dokumentet er ikke afgrænset til ovenstående oplysninger, og kan frit benyttes af sagsbehandlere som finder andre oplysninger relevante at notere omkring forældrenes adfærd.

Forældre-integritets dokumentet, skal altid fremsendes og indgå i alle afgørelser hvori forældre har en tvist om barnet.

Dokumentet er, ligesom resten af sagens indhold, underkastet tilsyn af Ankestyrelsen og Korczak-panelet.

Oprettelse af en forældre-kommunikationsplatform

Øvrige sagsbehandlingsmæssige forbedringer


Kapitel 4 – Retsvilkår & økonomi

Fri-proces og retsvilkår

Barnet har en stærk interesse i, at begge forældres synspunkter repræsenteres ligeligt og objektivt, og at ingen forælder favoriseres ud fra sine økonomiske forudsætninger for enten at kunne opstarte, eller gennemføre, en retssag. Derfor skal forældres familieretssager fremover altid være omfattet af bestemmelserne om fri-proces, og udgifter forbundet med retssagen dækkes således af staten. Staten gives således samtidig et incitament til at de-eskalere forældrenes konflikt og løse disse forinden konflikten manifæsteres som retssager.

Ved grundløse, eller multiple oprettede retssager, af chikane-lignende karakter, kan retten pålægge en forælder, selv at skulle betale sin andel og egen advokat repræsentation.

Alle vurderinger som indgår i sagen, skal være objektive og evidensbaserede. Hvis en vurdering ikke opfylder disse kriterier, har domstolen ret til at reducere dens vægt eller se helt bort fra den.

Bidrag & tilskud

Langsigtede mål

Familieretssager må aldrig være korte teaterforestillinger hvorunder forældrene blot skal præstere, og efterfølgende kan ændre deres adfærd. Dels skal forældrenes adfærd forud for sagsforløbet vægtes, og dels skal afsluttede sagsforløb kunne tages op igen, med kort varsel, hvis en forælder efterfølgende ændrer adfærd, konfliktoptrapper, hindrer samarbejde eller udviser en adfærd der i øvrigt ikke er i barnets interesse eller på anden måde strider imod den netop vedtagne afgørelse. Det skal have mærkbare konsekvenser for den forælder der udviser den uhensigtsmæssige adfærd.


Kapitel 5 – Konflikt, ytringsfrihed & sanktioner

For at sikre at familieretssystemet kan foretage en objektiv belysning af en verserende sag, skal forældres ret til at tale frit sikres. Forældre skal kunne henvende sig, uden frygt for selv at blive straffet, også selvom oplysningerne de fremsender, er af belastende karakter overfor den anden forælder.

Det er i barnets interesse, at materiale der fremsendes til familieretssystemet, som omhandler barnet, men som en forælder har sat sig ulovligt i besiddelse af, alligevel indgår og vægtes i sagen, på lige vilkår med øvrigt tilgået materiale. Dette bør medtages for at sikre sagens objektive belysning, forældrenes retssikkerhed og barnets interesse i at få sagen fuldt oplyst, inden der træffes afgørelser. Ulovligt opnået materiale vurderes af en dommer for at afdække hvorvidt besiddelsen er omfattet af en af disse straffrihedsgrunde:

Forældre som fremsætter berettiget kritik af den anden forælder, kan ikke sanktioneres for dette.

Forældre som påviseligt fremsætter falske eller skadevoldende anklager, skal:

Familieretssystemet skal dokumentere forhold omkring en forælder som udviser positive samarbejdsevner og -vilje, således det er synligt for øvrige myndigheder, og kan give forælderen en afgørelsesmæssig fordel, således at samarbejde i familieretssystemet betaler sig.

Hvis familieretssystemet får kendskab til lovbrud, så som (men ikke begrænset til) injurier, psykisk vold og lignende, så skal familieretssystemet orientere de aktuelle parter og herefter – af egen drift – anmelde forholdet til politiet. Barnet har en stærk interesse i, at den ene forælder ikke forbryder sig imod den anden.

Aflyser en forælder uberettiget et samvær, pålægges forælderen en økonomisk sanktion i størrelsesordnen af f.eks. 750,- pr. 24 timer. Beløbet opkræves af Familieretshuset og udbetales af Familieretshuset til samværsforælderen.


Kapitel 6 – Psykologisk & social støtte

Ved afskåret kontakt, på mere end 6 måneder, mellem en forælder og et barn, skal kontakten anses som et dødsfald og behandles derefter. Forælder og barn skal tildeles fornøden psykologbistand. Forsikringer og andre ydelser skal juridisk bringes til udbetaling, som hvis barnet eller forælderen var død, eller subsidiært ramt af alvorlig sygdom.


Kapitel 7 – Ikrafttræden og tilbagevirkende berigtigelse

Ændringerne beskrevet i nærværende dokument, skal i videst mulige omfang, implementeres således at de har tilbagevirkende kraft. Dette for at hjælpe de børn og familier som aktuelt er omfattet af afgørelser eller dynamikker som er skadelige eller tilblevet på et uretmæssigt grundlag.